Sabtu, 7 Ogos 2010

Let's Go to Kelantan!!




dh pukul satu lebey tp xleh nk lelap.. mcm mana nk lelap baju2 pown blom packing lg.. nk kemana lagi la cik zaza oiii.. aku nak larik rumah.. sape nk ikut, joooommmmm!!! hahaha... hah, sebut bab lari rumah ni yg best.. dulu masa muda-mudi, masa jiwa tgh memberontak aku penah lari rumah.. puncanya sbb bergadoh dgn abg aku.. tp yg bestnye lari smpai ke Johor.. itu pun pegi rumah abg aku si angah tu... tp itu dulu lah, jgn tiru plak aksi aku ni.. nasib baik slmt smpai sane, kalo tak, menjawab lah aku..


kejap lg pukul 3 aku dh nk gerak pergi Kelantan.. aku ni mmg pelik ckt, kalo nk bjalan jauh mcm ni suke benor kuar awal2 pagi.. sbb leh bawak kereta laju2... agak2 120km/j tu mmg wajib lah.. jgn kena saman ekor sudaaaaa... lps tu sejukkkkkk, itu yg best... hahaha.. jalan pun xsesak mcm siang... actually pegi sane sbb nk temankan atok aku, dia nk operation dkt Kota Bharu 10hb nanti.. smbil2 tu bleh la merasa sambut Ramadhan dkt Kelantan..


so, xthu la dkt sane aku bleh on9 ke tak.. tgk keadaan lah, kalo xde hal insya allah.. nk juga update live in Kelantan.. hehehe.. tp xjanji lah..




alang2 dh smpai kelantan, nk pegi la jumpa blogger sorg ni.. nama dia Am0r.. bleh la korg usha2 blog diabeliau tgh study dkt Kelantan skg ni.. so, ade sape2 yg nak jumpa aku, bleh la rojer2 aku k, lgpun aku seminggu kt Kelantan, sumpah bosan giler ahh.. doakan aku selamat smpai dan selamat kembali, xlupa jgk selamat menyambut Ramadhan.. hehe


k lah, nk smbg packing2 baju........ daaaa!

Jumaat, 6 Ogos 2010

En. Nuffnang Memang Baik Hati




hollaaa.. td sblm tulis entry ni blur la jgk, xde idea.. tetibe teringt kt salah sorg blogger tu.. last week kalo xsilap chat dgn dia dkt gengblogger, kalo xsalah nama dia ZACK.. jgn salah org plak, bukan z@ck si insan tinggi tu ea.. ni en. ZACK mane ntah.. katanya, xperlu sngt nk kerah2 kepala otak pk menda ape nk publish, blogging is simple, ape saje yg korg lihat, korg bleh kupaskan jd satu entry.. hehe.. so konon2 nak aplikasi lah advice yg di bg, td bila gatal jari cek akaun nuffnang, wow!! soo impressive lah.. wahaha..


rasanya dkt two weeks jgk la aku menyepi tnpa sebarang entry dkt blog ni.. n of course traffic pun jatuh giler2.. dh xsesak lagi dah mcm dulu.. cehh!! hakk tuuuihhh!! perasan plak!!
tp kan en. nuff tetap tmbah BE aku.. ade stengh tu dh jd metered earnings...




diorg tmbah lg 4.. thanks ea!! so, bsemangt waja la pulak tetibe!! terasa mcm nk blogwalking spnjg masa.. owh ya.. next week, aku kembali menyepi sbb aku fly to Kelantan.. then, mesti la visitors pun xramai kan... hrp2 en. nuff masih berbaik hati dgn aku...
lalala...~





nota tangan :
* thanks to all yg setia menjenguk ke mari n klik2 my nuffy.. ingt!! Budi Bahasa Budaya Kita... hahaha.. ;)

Khamis, 5 Ogos 2010

Budi Bahasa Budaya Kita



~...salam jumaat...~


eh korg2 yg laki hari ni pegi solat jumaat tak?? jgn xpegi pulak yer, wajib tu..




okeyh berbalik kpd tajuk lah.. hari jumaat ni xnak la kecoh2 dgn entry panas, so tibe-tibe rasa mcm pntg jgk nk kupas isu ni.. semestinya kita dh slalu dgr kan, mane2 pergi pun kalo bleh budi bahasa tu terap dlm diri masing2.. kerajaan pun dh buat kempen sane sini pasal isu ni, mgkin dh berhabis beribu-riban jgk la dlm nk mjayakan kempen tsebut..


tp sedarkah kita sejauh mane kata-kata tu meresap dlm kehidupan kita??


ok, pd aku lah, tak semestinya kena bcakap 'saya , awak' baru nmpk berbudi bahasa ye tak.. kalo nak guna kan 'guwa , lu' pun xde hal.. asalkan nada yg dgunakan xmenyakiti hati org lain... xsemestinya org yg bcakap 'guwa , lu' tak berbudi bahasa.. mybe itu cara dia, so slagi xtimbul isu kenapa nk remeh2kan benda mcm ni.. mesti mau ingt la diorg ni walaupun nmpk brutal tp dlm hati tetap ada taman derr!! hehe..




minggu lps punye crita lah, rumah aku tputus bekalan elektrik.. so aku call lah 1-5454, tenaga nasional punye talian utk buat aduan... dah la nk bckp dgn operator tu sikit punya lama aku tunggu, siap ade no turn lagi.. sabo je lah ea.. dh dpt bckp tp kerek la pulak... ingt aku ni saje2 ke nak call korg ni, baik aku call pakwe aku drpd nk call korg kalo layanan dh mcm smpah... aku xthu la ape masalah korg bkerja sbg operator tp tlg lah jgn sombong sngt.. ntah la, ckp pnjg2 pun xguna kalo korg sendiri xsedar... bkn stakat tenaga nasional jer, celcom dan ade lah beberapa company yg operator diorg kerek giler tmasuk company aku sendiri.. aku xckp tnpa bukti, semua ni aku yg lalui sendiri..



so fikir2 lah sendri.. tepuk dada tnya iman..
org akan buat baik pd kita kalo kita pun berbuat baik pd org..
life is simple.. what u give, u get back..
so kalo ko bagi najis, jgn hrp org len nak bagi permata..







Menjenguk Blog Tercinta



~...selamat ptg...~


dsebabkan rindu yg mdalam, tpksa la aku 0n9 skejap.. menjenguk blog yg dh bersawang nieh.. mgkin istilah 'bersawang' ni dh xbleh pakai, sbb aku rasa bkn setakat sawang, dh jadi sarang serangga2 perosak kot... hmmm...


thanks to all yg bg support kt aku supaya aktiv dlm dunia blogging ni... seriously, bkn la niat aku nk stop terus, cuma nk amik masa utk muhasabah diri.. sejak 3 tahun kebelakangan ni, tlalu bnyk benda yg xdisangka2 tjadi.. so that's why aku rasa mcm down gile2..


thanks jgk kpd Hamzah... sbbnya entry lps dia bersusah pyh pujuk aku supaya jgn bhenti dr dunia blogging nieh... hehe.. kelakar pun ade... tp i.allah, aku akan cuba pbaiki diri dlm masa yg singkat ni.. mcm2 dlm kepala otak ni yg blum tkeluar lg..


so, see u next time...
pray for me okey..
daaaaa!!

Ahad, 25 Julai 2010

Terima Kasih Diatas Sokongan Kalian...



~...salam isnin, 12.30 am...~


316 post selama hampir setahun aku berjinak-jinak dlm dunia blog ni.. 217 follower yg follow blog aku tnpa paksaan drpd aku.. thanks a lot!!! tapi hari ini, enrty yg ke 317, aku nk memohon berjuta-juta kemaafan andai selama korg mengenali Zaza, zaza bnyk buat salah pd korg... mungkin ini entry yg terakhir drpd aku.. mgkin jgk ade yg seterusnya, aku xpasti...


ape yg pasti, aku akan hadiahkan lappy kesayangan ni pd adik aku Amar.. supaya dia senang nk buat assigment since dia pun amik course sains computer so, mmg sah2 kena ada lappy sendiri.. esok jugak aku akan berpisah dgn streamyx yg selama ini xpernah menyusahkan aku... sob sob sob ;(
aku syg sngt dgn alam maya aku ni, tp buat masa ni biarlah aku tumpukan kpd beberapa perkara yg memerlukan pemerhatian khusus dr aku sendiri.. dlm satu-satu masa aku xdpt nk penuhi semua kehendak, aku xdpt nk buat sesuatu serentak dan aku xdpt nk puaskan hati semua pihak.. memang pahit utk menelan situasi mcm ni.. tp aku kena blajar redho dgn qada' & qadar Allah s.w.t...


hidup ni terlalu sukar buat aku smpaikan pd satu2 masa aku dpt rasekan betapa sesaknya dada aku utk menanggung semua ini... 


aku pilih jln ini supaya aku ada masa utk berfikir ttg masa depan aku, kesihatan aku, fmly aku dan jugak kebahagiaan aku.. cukup2 lah selama ni aku bekorban utk org lain.. biarlah kali ini pengorbanan ini terhenti dsitu utk benarkan org lain berfikir sejenak..


diakui mmg sejak aku ber-blogging ni, hati aku sedikit tenang, dpt luahkan setiap inchi perasaan yg ada dlm lubuk hati aku.. dpt kurangkan bebanan perasaan dgn adenye pengomen yg setia... semangt aku semakin melonjak biler nuffnang jugak turut sama-sama menggembirakan aku dgn BE yg tak putus2 smpai skrg.. mgkin lps ni aku akan rindukan semua geng2 blogger aku.. walau xpernah bersua muka, tp aku cukup senang dgn korg semua.. u all make my life more meaningfull...


cukup saje utk stakat ini.. mendoakan kebaikan setiap muslim adalah tanggungjawab kita, walaupun xsmpai ke tahap wajib.. so aku doakan semua blogger2 dluar sana supaya berada dibawah rahmatNya dan bahagia sentiasa... 


thanks to all yg bnyk bg support pd aku espclly kak myna, kak dni, Izzlin... yg slalu blogwalking masuk blog aku ni, QieFly, nier, Hamzah, z@ck , farysa dan semua lah yer.. ;)


insya allah kalo masih ditakdirkan jodoh aku pnjg dgn korg, kita akan bjumpa lagi... doakan aku pulih dr segi mental dan fizikal.. doa korg amat2 lah aku alu-alu kan.. hehehe... salam sayang dri Zaza utk korang semua.. daaaaa!!








nuffy

Pengikut