Sabtu, 31 Oktober 2009

Welcome to November

assalamualaikum....salam satu malaysia...kesengalanku kembali lg setelah cuba berkali-kali utk tido tp xberjaya, maka seperti kebiasaan dihening pagi ini bertemankn kopi cap Kapal Api (betul2 kaw) disisi...haha....tinggal lg satu hari utk Zaa bcuti...isnin kembali btugas, on duty...haha...cam askar je bunyi.....well,skg musim exam so xde cbok sngt lah cuma kdg2 tu bebudak minta Zaa buat extra class trutama bebudak class science....so, dgn tenang Zaa menerimanya....huhu

pejam celik...pejam celik....dah bulan nov kan...hurm...xberapa hari lg Zaa akan smbut birthday yg ke-???? (hehehe)....dlu doc penah ckp yg Zaa xde peluang hidup mcm org lain, but untill now i'm still alive...alhamdulillah....td angah(abangku) call tnyer psl bufday party, Zaa ckp nonsense jew...tahun ni cm dh xde makna lg nk buat ape2 party...angah terdiam, mybe terfikir apa yg aku fikir....lps tu kitorg tukar topik utama ke topik sukan...perlis vs kelantan kt stadium utama negeri Perlis....keadaan kembali rancak, yelah excited cerita mcm2 kt angah...maklumlah Zaa g stadium tgk bola...lps hbs topik bola angah ckp dia rindu aku....xbleh nk menahan sebak, tangki mata Zaa bocor lg...tp Zaa bleh control suara lg,xnk angah pon turut sedih....

angah: angah cuba balik juga utk adik....

Zaa: adik xkisah la Ngah....jb ngan perlis bkn dekat...kak Eda pragnant lagi...

angah: tp angah cam xsedap hati lak hantar adik balik kmpung..

Zaa: it's ok...xde ape yg nk dirisaukan, adik angah ni dh beso....

angah: whatever please take care k...dah lewat, nnt angah call lg..

sedutan episod dlm telepon....hurm...ape lg lps letak phone, agak2 dlm 30 minit gk la melayan perasaan....lps tu baru teringat plan esok nk g jogging...nk pergi ke? (setan berbisik)...nak ke tak nak?....tak nak ke nak??adess,terbiol lakk....
whatever lah esok punye cite tu....jom layan budak kecik kt bwh nie...maybe boleh mengubat hati ku yang lara....



amacam???ok tak budak tu....selamber je kan muke dia smbil nyanyi....cute pown cute...kalo la ni anak Zaa, dh lama jd mangsa dera....yelah tiap2 hari kena cubit pipi...haha...i love kids but utk ade anak sendiri blom lg kot buat masa sekarang lah....

Sape Lahir Bulan November?????



* i love november*

try korang check kat cini...ade x persamaan dlm diri korg yg lahir dlm bln November???hehe...bile Zaa check balik bleh kata kesemuanya betul ttg diri Zaa...hohoho...so cpt check list!!!

* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

hehe....ade btol x???anda sendiri yg tahu jawapannyer....

Jumaat, 30 Oktober 2009

Agak Tension....

pagi tadi sblm kuar g jogging kt tasek dh cakap ngan mak suh simpan breakfast utk Zaa..lepas tu masuk bilik siap2....pakai t yg xde lengan tu ngan cardigan kt luar???cm pelik je tp lantak lah,bkn nk g dating pown....lps tu Zaa cari kasut sport Nike tu, leh lak xde tmpt biase Zaa simpan tu...ape lagi cm nk maki je satu umah....tp sabo jelah....pusing satu umah cari, last2 jumpe gak kt rak kasut lama kat belakang umah (nmpk sngt dh lama xjogging)....sambil pakai kasut mulut ni potpet sorg2 dh mcm mak cik kt sbelah umah aku ni haaa...opsss!! sorry cik Tipah,terkutuk pagi-pagi buta nie...hehehe....

dh siap semua...cek angin tayar basikal, semua ok...ape lg, let's go bebeh....hahaha...best giler menikmati suasana dipagi hari...matahari masih malu2 lg nk tunjukkn diri...angin sejuk gk la, nasib la cardigan aku ni tebal gk...huhuhu
smpai je Tasek yg selalu Zaa jogging tu ape lg buat warm up dlu, psediaan utk pnskan bdn....yelah hari ni berazam nk buat 5 rounds,...hehe "semoga bjaya Zaa!"

30 minit kemudian.....

satu rounds 1.5km....kalo lima rounds mknenyer 5 kali 1.5km lorh....so....7.5km dlm masa 30 minit....wah wah wah....dh mcm atlet pecut lak...hehe...aku bukan jogging tu tp berlari namanya....hahaha...whatever dong!!! lepas hbs 5 rounds aku g port biase,nk rehat jap...bangku yg ngadap tasek tu masih lg setia disitu....panorama kt cni perh!! cantek sngt....subhanallah....hehe

nnt ade mase Zaa snap pic kt situ....duduk kt situ sambil minum air mineral yg bwk dr umah td...tiba2 keadaan mjadi kelam buat seketika, angin bertiup kencang, semakin dingin n tiba-tiba ade sesuatu yg bocor!!! adessss....hampeh tul lah...apsal la asik nk nangis bila duk situ entah,...teringat ibu ngan angah kt johor....tingat mber2 kat sne....nasib baik xde yg lalu lalang situ...huhu...nk kenalkan my angah....



ni lah orgnye..dulu sblm kawen lg hensem...skg dh boncit....

hum...dh la...mls layan perasaan yg ntah ape2 nie....keadaan btukar ceria...hehe...langit dh menjemput si matahari naik lebih tinggi...unggas2 beterbangan...dikaki langit terlihat samar2 bukit bukau yg disinari cahaya...cantik giler....hurm tnpa menunngu lbh lama, let's go kite balik!!! esok dtg lg, insya allah... =)

tiba dirumah.....kat dapo....atas meja makan...




Maaaaaakkkkkkkkk!!!!! (anak gajah menjerit diikuti dgn gauman anak singa).....satu umah bergegar...huhu...mak Zaa dr belakang kelam-kabut masuk umah nk tgk ape terjadi...ooohhh!! upenyer anak dara biol dia dh balik...

mak: masuk umah bg salam la dik oiii....

Zaa: 10x dah bg salam...sorg xdgr...

mak: ni apsal muke cm anak kucing senak perut jew...

Zaa: haaaa tanye lg...mana nasi lemak?

mak: ooo...td anak along kau dtg breakfast sini....

adesss!!! siaplah korg...aunty korg nk g serang petang nnt....aaaarrrghhhh!!! tension2...mkn roti inggeris ngan air teh aje???hurm xpe lah diet punye pasal....lps melantak ckt trus g cari adik ku....nak taw dia buat ape? jom tgk



alalalala.....adik sape ni,rajinnyer...pagi2 buta hujung minggu ni dh start cuci kasut sekolah...hehe...nk marah tadi sbb xtlg jagakan nasi lemak Zaa, tp bile tpandang mukenye yg cm ala2 kucing manje, xjadi lak dah...hohoho...hum k lah, nk g bace metro jp...ehehe daaaa.!!

Malam Yang Dingin

saje letak title tu..xde idea la nk tulis apew...esok cuti, so mlm ni tdo lewatlah...haha...bertemankan satu mug coffe O' panas leh layan sampai ke subuh nie...


*gambo sekadar hiasan*

ok sambung blk....hurm xsampai sebulan je lg Zaa akan tlantar sakit mcm dulu....adooooii cm doalah plak, tp itulah kenyataannyer...30hb nov nie Zaa akn dmasukkn ke wad utk operation yg selanjutnya...ni kiranya dh kali yg ke-3...persediaannye sedang dbuat...haha....

doc: awk kena kurangkn berat bdn at least 45kg before operation. kalo tak kami xdapat nk buat operation tu lg ok..

Zaa: kalo lebih ckt pown xleh ke doc?

doc: boleh tu boleh tp sy takot proses penyembuhan tu lmbat...

Haaaa....ni la yg Zaa kena buat sblm operate....kalo nk ikutkn berat skg 40kg lah...tp kena jg2 juga kdg2 kita xjangka berat ni boleh btmbh dgn cpt...so on diet la cik Zaza oiiii....hehe....

Tp pelik lah...npe ea operation kali ni Zaa cm xsedap hati jew...cm resah, gelisah jew...along ckp baca quran bnyk2, selawat bnyk2, ingat allah....hurm i'll along!!! First operate dulu xdela rase cm ni, siap excited lg tunggu bile nk masuk dewan bedah...ntah la kan,semoga allah pmudahkan....ade satu gambo ni xtahu sape snap...gambo ni time my secong operation dlu...rasenye mak yg snap kot...jom tgk, tp jgn coment ape2 lak k....




nmpk berisi ckt kan time ni???yelah time tu operate tulang belakang....mmg xleh bangun lorh...time mkn pun kena baring gk,xleh nk bangun lg...so doc masukkn ubat n air kat tangan kanan dan kiri Zaa...mcm robot time tu...sabo jelah...

Khamis, 29 Oktober 2009

Hadiah untuk sebuah penantian =)

Tanggal 11 oktober yg lalu kami sekeluarga menyambut kedatangan org baru...bertambah la lg sorang ank menakan Zaa,...hehe...doc jangka due 25hb oct but the baby dh xsabo nk tgk muka mama dan ayahnyer...so 11 oct pkul 10.00 mlm that baby pun tkeluar....uweeeekkkk.....cm tu la kot bunyi nyer....hahaha....

Acik(abangku) ingat baby boy...sbb time scan doc ckp baby boy....kelakar gila tgk muke dia bile yg keluar tu baby girl....kuang3.....hahaha padan muke....nasib baik lah time nk pilih theme utk bilik baby tu acik tak belikan ultraman, ben10 atau Naruto....hahaha...Zaa dh agak mesti baby girl sbb anak sulung acik dh boy...tp cian, Allah lbh sygkn baby boy tu...dia sempat tgk muka mama dan ayahnya hanya utk beberapa jam, doc ckp ade komplikasi paru-paru....

bila tanya acik nk taruk nama apa, dia pun blurr...yelah prepair nama utk baby boy aje, xkan nk letak Muhd Daniel Mikhail kot kt baby girl tu...so acik suh Zaa pk kan...tp last2 acik gak yg letak nama...So, Miss Newborn ni namanya Nur Indah Qistina Bt. Muhd Suhail.....jom tgk muka dia...



Taraaaaa!!!! Hehe....amacam comel tak Indah??? Comel cm aunty dyer,,,ok berbalik pd namanya...kenapa ek letak Nur Indah Qistina?? Actually my akak ipar dia tu mix indon and malaysia....so, Nur Indah tu akak yg letak....Qistina lak acik Zaa yg letak jd bila digabungkn jadilah Nur Indah Qistina...

pernah satu malam Zaa tgk acik kendong Indah n menitiskan air mata...Zaa tau kenapa, Zaa rasa dia bsyukur sngt dgn kedatangan Indah dlm hidup dia...yelah mcm mana kecewanya dia bila anak sulungnya diambil tuhan, mesti remuk hatinya kan...kedatangan Indah selepas genap 4 tahun perkahwinan acik...alhamdulillah diorg masih lg bertahan walaupun Allah uji diorg dgn dugaan yg mcm2.... =)

ok lah...jom tgk gmbo Indah ngan aunty dia lak...hehe



haaaaa amacam??? ok x??? same2 cun x??hehe....

aunty: "Indah cpt la beso ye syg...nnt aunty nk ajak Indah g shopping, g salun tp ayah Indah yg bayo ok?"

acik: "kepala hotak ko la adik...pokai r aku...Indah syg, jgn dgr ckp aunty k"

adesss!!! potong stim r acik Zaa ni...baru tgh layan2 ngan Indah....opsss tlupe lak,nk tunjuk gmbo mama n ayah Indah nie....walaupun xsecantik gambo Indah ngan aunty nyer tp layan jew lah....hahahahaha.....

L_A_V_E_N_D_E_R


Lavender??? Ape tu ek? hurm, kalo korg nk taw this is my favourite flower...walaupun xsemekar Roses dan tak seanggun Lilies tp Lavender ade keistimewaan sendiri...dh mmg mcm tu, kalo ade yg tanye Zaa mmg Zaa akan jwb yg Zaa mmg minat giler ngan Lavender...

ok kembali pd tajuk kite....Lavender atau lavendel atau Lavandula adalah sebuah genus tumbuhan berbunga dalam suku Lamiaceae yang memiliki 25-30 spesies...haa...kalo korg rase nk tahu jns2 Lavendula ni kena la rajin2 cari dlm internet k...Lavender ni bkn sahaja berbau harum malah dijadikan sbg bahan dlm proses aromatherapy...walaupun harganya agak mahal tp pd Zaa, selagi benda tu Zaa minat xde halangan utk Zaa memilikinya...duet boleh dicari kan...hehe


ni antara spesis lavender yg ditemui


Satu lagi pokok yang Zaa nak tunjuk dekat korang.. Pokok Lavender ni memang jarang ditanam di Malaysia melainkan di Cameron Highland yang beriklim sederhana sejuk.. Biasanya tentu korang biasa dengar Lavender dalam TV. Iklan syampu Lavender atau sabun Lavender tak silap Zaa.
Lavender ni rupanya juga banyak khasiatnya, antaranya korang boleh baca di atas seperti rawatan gigitan serangga, antiseptik dan lain-lain lagi. Di Malaysia mungkin digunakan sebagai aromaterapi sahaja disebabkan baunya yang sedap atau aroma yang segar.
Nak tahu lagi khasiatnya boleh la tengok http://en.wikipedia.org/wiki/Lavender

pk jom tgk gmbar2 lavender nie....


ni bunga lavender yang baru dipetik....cantik gile kan???



kalo lah Zaa ada ladang nie....huhu....sure buat rumah kt tgh2 tu....




ni lavender yg ditanam kat Cameron Highland.. xbape cantik tp ok lah.....

....so sweet....

Rabu, 28 Oktober 2009

Cinta & Coffee

Assalamualaikum... Salam diberi....

Syukur sangat kehadrat ilahi kerana bru sekarang ade kekuatn utk tulis blog... bg yg baru mengikuti blog Zaza, Zaa ucapkn selamat dtg k...Actually, this is my second blog. Ade yg tahu and ade lg yang xthu.....my 1st blog Zaa dh cancel account nyer atas alasan tertentu so this is my new blog.

hurm Zaa xtahu nk tulis ape lg so cm xde topik je nk buat entry kali ni.. Ape kata Zaa explain ckt kenape Zaa letak tajuk antara Cinta & Coffee,... I'm sure, ramai yang tertanya-tanya npe Zaa letak tajuk nie kan... Korang pernah tak terfikir psl persamaan yg ade pade Cinta dan Coffee??? hurm....cpt2 pk ape similaritive nyew....sape dapat Zaa blanja minum...Hahaha...

Ok lah....sian korang sakit kepala lak nanti. Zaa tercari-cari juga persamaannyer sblm ni, akhirnya terjawab juga bila dh bfikir smpai otak nk meletop...haha....maybe korang xperasan dlm perCintaan ade pahit manisnyew kan, pahitnyer bila xde keserasian, kesefahaman, pengorbanan n mcm2 lg lah.. Manisnyew bile segala impian mjadi kenyataan.. wah wah wah.... cam terer je bcakap....hehe....

Mcm tu jg dgn Coffee.... Ade setengah pandai buat kopi jd manis, tp ade jg yang xsuka kemanisan kopi tsebut mcm tu jg sbaliknyer kalo xpandai buat kopi skali pun tetap ade yang suka kopi pahit..eh, korang phm tak ni??? hurm cm ni lah....Cinta....Coffee....diorg akan lalui benda yg sama, ade kala manis n ade kala pahit...semua tu cuma nk menguji sejauhmana kesetiaan kita pd sesuatu benda tsebut..

Zaa pun xpasti mcm mane Zaa boleh terpikat dgn dua benda tu.. mungkin ade keserasian dgn cooffe tu kowt...hahaha....kulit cam kopi ade lorh....kikikiki =)
hurm itu je lah yg nk dikongsikn bersama....

for those yg dpt persamaan antara Cinta & Coffee pls comment me ok!!!
nk jg tahu opinion korg...lain org lain caranyer kan utk tafsirkn benda ni....kiter leh kongsi2 pendpt....hehehe...

nuffy

Pengikut