Jumaat, 27 November 2009

Pengalaman Operation ku...

salam...
haaaa!! kan da ckp hari sure bnyk nk tulis...
hahaha...xpe2,,
korang xnk bace sudah...

well mcm kt title tu kan,
aku nk kongsi la ckt pengalaman operation2 aku yg lps..
mane tahu ade yg bminat nk dgr..
hbs nk buat cane dah aku ni bnyk pengalaman ngan operation2 nie..
dh mcm otai lak...hehe
bkawan ngan doc tu mmg dh jd kebiasaan...huhu
dlm hp aku pon bnyk contact no doctor jerk..
tp kan aku pelik r,
apsal bile tgk doc jer semua handsome2,
semua cm jambu2 jer...
org kate perfect n good looking gak,
kecuali la doc2 yg dh tua..
take note k!!
tp sorg pun xmelekat ngan aku..hahaha
suda berangan...lalala~

aku ingt lg time operation tulang belakang dlu..
doc dh pesan sblm aku masuk wad,
berat aku paling maxsimum 40kg sahaja!!!
tapi bila timbang2 jer time tu dah 41kg...hahaha
doc tu cam sedih r sbb aku xdgr ckp dia,
asik melantak jer xpasal2...huhu
tp kan seyes aku ckp,
mmg aku da kurgkan mkn n sgala bagai..
tp nk wat cm ner kalo dh tlebih sekilo pun..
bukan slh aku!!haha
last2 doc suh aku pose just masukkn air jer....huhu...

************

setiap kali kite nak kena operate the 1st things yg diorg akan buat adalah,
diorg akan ambil smpel darah kite...
itu WAJIB!!
yelah nk cek takot2 ade mslh lain nnt...
itu yg paling aku SUKE!!
seyes aku cakap....
org lain semua takot jarum kan,
tp aku relax jer
walaupun kena amik smpai 2x pun xkisah...hahaha
darah aku jenis A+...korg jenis ape???

***********

sehari sblm hari operation pakar bius, pakar jantung, pakar bahagian yg kita sakit ni n semua org2 yg bkerja dlm bilik OT akan dtg buat meeting ngan kita...as a patient kite ade hak utk bsuara n paling penting turunkn tanda tangan tanda bsetuju nk buat...

aku ingt lg pakar bius tu tanyer,
u nak bius separuh ke bius habis...??
aku ckp nk bius separuh sbb aku xtakot..
aku nk tgk diorg wat...
last2 bila dh masuk bilik OT,
tgk jarum, tgk gunting, tgk pisau..
kecut terus...
baru je doc tu nak bius aku ckp,
'doc bleh x bius semua?'
aku ingt dia nk marah tahu diorg wat ape..
diorg siap gelakkn aku dohhh!!!
satu bilik tu gelakkan aku,
adoiiii malunyer....huhu

****************

after operation aku slalunyer masuk ICU...
org len xtahu la..
sbb doc ckp antibodi aku lemah,
so ape2 hal aku kena tahan kt ICU dulu..
tp sumpah aku xingt satu ape pun kenangn dlm ICU.
sbbnyer sepnjg dlm ICU aku xsedar..
sbb aku demam smpai 40c...
itu mmg wajib bg aku lps operation...
huhu terseksa...

**************

kalo sape2 yg pernah buat major operation mesti tahu,
setiap kali pmbedahan diorg akan tanam salur
bwh kulit kite,
fungsinyer utk drain darah2 kotor..
supaya tmpt yg kena operate tu cpt sembuh...
tp itu yg paling aku TAK SUKE!!!
sbb bila semua darah dh xkuar,
luka pun dah ok,
diorg akan keluarkan salur tu TANPA BIUS!!!
sakit taw,..hanya ALLAH je yg tahu,..
diorg akan tarik macam tu jer,
aku hanya dbenarkan gigit bantal
xpun jerit je kuat2...huhu...
mbuatkan bulu roma aku meremang n seram jerk!!!

hum itu lah aje...
yg lain tu kalo ade pun xbape penting...
well nasihat aku pd korg,
bsyukur lah ngan nikmat sehat yg korg dpt skg nie..
sbb xsemua org dpt nikmat cm tu...
huhu....
k lah....
bjumpa d laen entry....

2 ulasan:

mIstA aLeH berkata...

ko sakit pe ha kene operation jek?? =)
saje nk kepoh wakakaka ~

zaza berkata...

ko mmg kepoh dohh...haha
hurm sakit ape ek??
kan da bg tahu...huhu

nuffy

Pengikut