Selasa, 22 Disember 2009

Bahagiakan Hatiku....

xpernah aku dpt peluang sebegini..sumpah oke..aku xtipu..spnjg umur aku yg dh 20+++ nie..this is my 1st time aku dpt rasainya..sampai menitik air mata...smpai xterkata apa2...smpai xdpt nk ungkapkan ngan kata2...aku tahu, korg semua sila lah bangga...sbb korg dpt rasainya awal dr aku...untung kamoo semua...

ayah...bg aku dia adalah hero walaupun aku xpernah rapat dgn dia...mkn minum, pakai buang, tmpt berteduh..semuanya lengkap..xpernah kurg ckt pown...walaupun dlu kami terpisah, tp ibu ajar aku supaya sayang n cintakan ayah..sbb dia xpernah lupekan tanggungjawabnye...itu kata ibu...

hari ni..dlm sejarah tingkatan 5...dia duduk dsebelah aku, time nie kitorg atas buaian...amik angin mlm...seluruh isi rumah nie dpt rasekan perubahan aku mgkin...sbbnya semua mcm sedih jer bila pndg aku...so utk amik hati diorg semua..aku terpaksa senyum!!

ayah tnyer ade mslh ker...damm!! aku xsuke situasi ini, menangis dpn org...ego kah itu???aku xtahu...tp depan ibu tnpa segan silu, aku boleh menangis semahunya...tp dpn org lain, aku akan cuba menahan sebak itu sendirian.. tp buat pertama kalinya, pertanyaan pertama ayah tu buat aku berjaya mnangis semahunya...

ayah tnye lg, nk balik tinggal ngan ibu kt jb ke???aku diam smbil mengesat mata nie...ayah pun diam...mungkin dia jg cuak ngan situasi nie...xpernah seingat aku dia tgk aku menangis mcm nie...kecuali mgkin waktu aku mula2 dilahirkan dlu sahaja...ayah ckp lg, dia minta maaf sbb xdpt nk faham aku...yea!!itu mslh aku sbenarnya...aku sendiri xbleh nk fhm diri aku, inikan pula org lain...

sejak dlu aku xpernah bkongsi rase ngan org lain...kecuali 3 org pntg dlm hidup aku...utk korg yg pernah bace n3 aku yg lps2 mesti tahu sape...ibu, angah n chenta sahaja!! org len mmg xpernah aku bcerita mslh peribadi mahu pun msalah tepi longkang...jd, bila aku tpksa duduk tempt yg aku xmintk,aku boleh jd giler..

tekanan yg aku dpt sehari demi sehari buat aku rase mcm dh fade up nk hidup...ibu, angah ngan chenta skg dh jauh dr hidup aku...ibu plak dh sakit2, xkan aku nk ckp aku sedih kat cnie, kang xpsl2 dia btmbh sakit lak..angah lak, busy je ngan org baru dlm hidup dia...anak yg dia sngt hrp2kan stelah 6 tahun usia pkahwinan dia...aku xnk hancurkan kebahagiaan dia dgn mdengar penderitaan aku dsini...chenta???kt mane dia skg??mksd aku, dlm hati dia tu masih ade aku ker???atau dia dh buang aku jauh2...

bila aku dh diam seribu bahasa...ayah ckp lg, ayah nk tgk aku bahagia, sbb dia tahu aku xpernah rasa bahagia selama nie, n yg paling pntg sejak 8 bulan aku tinggl kt perlis...yea...itu mmg btol ayah...zaa dh cuba utk sesuaikan diri kt sini yah..tp ayah, zaa xdpt nk rasai semua tu..zaa minta maaf...zaa taw semua abg2 syg zaa, adik2 zaa pun syg zaa jg...tp ayah, hati zaa nie xleh dpaksa2...akhirnya terkuar jg...smbil nangis2...

aku perasan, ayah cuma anggukkn kepala...muka dia sedih bila dgr pengakuan aku, tp dia ckp...dia puas bila dpt tahu ape sbenarnya ada dlm hati aku..'yah, selama zaa tinggl ngan ibu kt sne, ibu slalu ingtkn zaa pasal ayah ngan mak kt sini...ibu ckp jgn kuang ajar ngan ayah mak...tlg2 buat kerja rumah, rajin2 masuk dapo..jgn lupe solat..' aku dh cube jd anak yg baik, walau hmpir setiap mlm aku mimpikan ibu..sumpah aku rindukan die...

chenta ibarat kaki aku...tanpa dia aku xleh nk berdiri dan xbleh kemana2...aku sure mber2 blog semua xthu ape sebenarnya terjadi antara aku ngan chenta kan...xpe lah, biarkn itu mjadi tanda tnya..aku dh penat nk mengnang sesuatu yg amat indh...sbb keindahan itu mbuatkn aku sedih skrg...

maafkan aku seandainya n3 nie xseperti yg korg harapkan..khamis nie aku akn kembali ke jb..tmpt jatuh bagun aku..tmpt aku mbesar..tmpt aku kenal erti kasih dan sayang...tp perasaan aku dh tak excited langsung..mgkin kerana chenta???yup...kerana dia...kerana dia yg mengubah keadaan ini...kdg2 aku rasa, aku xpatut blk jb dah..memandangkan mak pun xske aku tinggl ngan ibu...chenta pula dh jauh dr hati aku...

kenapa semua org pntgkn diri sendiri??perasaan aku mcm mana??aku nk suh sape fhm??selama aku hidup ni pernah tak pk ape yg aku nak dr kecik, pernah x??maaf, teremosional lak..

aku xsepatutnya cerita hal peribadi kt blog ni..tujuan aku sbenarnya bkn nk menagih simpati sapa2...aku cuma manusia biase..yg ade hati n perasaan...cuma perbezaannya, korg ade tmpt utk mengadu sakit hati korg..tp aku skg nie xde sape2 tahu kecuali Allah jer..persetan org2 yg nk menghina aku, sbb aku tahu sape diri aku...

jgn tnye kenapa aku pndiam..jgn tnye kenapa aku xramah..jgn tnye kenapa aku suka duduk sorg2...sbb jwpn tu aku sendiri xdpt nk jwb...mgkin zmn kanak2 aku dh pun dtanam ngan benda2 nie semua...jd, sepi pd aku adalh teman terbaik...sepi lah yg selama ini sudi menemani setiap detik dan saat hidup aku...

setiap kali aku kalo aku tgk kwn2 aku dpt berhappy ngan family, aku akan menangis didalam hati, smbil tersenyum...kenapalah saat2 itu xhadir dlm hidup aku???berpeluk cium ngan mak kandung...mgkin itu yg aku nk selama nie...

malam semakin mengenjak...aku masih disini...setia menanti kasih seorg ibu..setia menanti syg seorg teman..aku hrp, hidup aku esok lebih cerah dr hari nie...aku masih lg bfikir sama ada nk balik jb, atau kt perlis je...aku btol2 dh xleh nk pk...biarlh masa menentukan segalanya...

6 ulasan:

BuLaN iTu aKu berkata...

ikhlas bulan cakap..
bulan tak pernah merasai situasi macam ayah zaza tnya masalah zaza
kamuu sangat beruntung

zaza berkata...

yker bulan???
actually bru skg zaza dpt rasai semua tu..
dh lama zaza tunggu..
xsangka yg saat mcm tu mmg wujud dlm hidup zaza...

ieQa sWetLuv berkata...

ika pun x tau nak ckp ape sbb ika x pena rasai apa yg zaza rs.. tp apa yang penting zaza buatlah yang terbaik utk diri zaza.. hargaila semua orang yang menyayangi zaza.. setia pada ibu dan buatkanla dia gembira.. biarpun jauh dari ayah nanti sentiasalah berhubung dan kasihla padanya.. =)

zella berkata...

buat lah pilihan yg terbaek dear....
kalau rs nk nagis tu just let it go
biarkan perasaan tu keluar dr diri kita
jgn pendam2...

dinsblog berkata...

sedih pulak aku dengar citer ni...tapi yg penting buat banyak bersabar...dan banyak doa dekat Allah...moga2 ditunjukkan jalan keluar dari masalah.

zaza berkata...

ieQa: yup..i'll try best to make them happy unless zaza sendiri bersedih...

zella: dh xlarat nk nagis dh zella,..skg nie dh rasa mcm dh kering ayar mata nie...mgkin sbb smlm dh ngis bnyk...huhu

dinsblog: semestinya doa itu sentiasa dibibir zaza...mharapkan yg terbaik, itu aje...

nuffy

Pengikut