Jumaat, 15 Januari 2010

Gerhana Matahari kt Opis...

ok...dh settle holiday kt jb so tibe lah masenye masuk opis balik....xsangka lak ade yg rindu aku walaupun aku blah g jb 3 ari jer...hurm, btol ke rindu? ke rindu kat mulut jerk....pape lah...susah2 korg je rindu org bisu mcm aku nie..

k mcm u all semua tahu ari nie terjadinye gerhana matahari rite? xkan gerhana bulan tgh2 hari lak....huhu btw, budak2 opis semua ckp benda2 yg menakutkan...something bad will happen kot..ntah la diorg tu, aku cuma terima masuk telinga kanan jer lps tu kuar tinge kiri...mcm tahyul lak, silap2 leh syirik...kuikuikui..

bkn ape, hari nie kan hari jumaat...slalu yg kite dgr kiamat jatuh pd hari jumaat....lps tu tup2 jd gerhana matahari lak....n ntah la xthu aku nk xplain cm ner...tp budak2 nie ckp benda xbaik n bla bla bla....kampungan betol...

dah2...nk cite nieh...pkul 3.45 td semua bebudak opis kuar....tgk matahari cm baik je...sehat2 aje, xnmpk mcm sakit pun...lps tu boss aku ckp 'za...g amik air satu baldi...' boss dh suruh, g je la amik...aku pun xterpikir ape dia nk wat...lps tu dia suh si Syed lak... 'hah!! kamu g amik besen...mintk kat mak cik cleaner tu jap..' Syed pun terkedek2 cari mak cik cleaner...

rupe2nyer air satu baldi tu tuang dlm besen...kemudian letak port kasi nmpk matahri dlm besen tu....bila air dh tenang korg leh nmpk matahri tu bentuknye cm bulan sabit...



lebih kurg cm g nie lah bentuknye....org2 ckp bila jd gerhana cuaca redup aje, tp kt sini panas terik...dh naik juling mata aku tgk matahari tu...perhh!!...geng staff2 lelaki semua pakai cermin mata itam...yg pmpuan pun ade tp kebanyakannye gune mata yg ori jer...so, dlm 10 minit tgk gerhana boss ckp 'semua jom g surau...xde terkecuali...kecuali yg pmpuan yg dpt MC bulan2...' tahu buat ape? wat solat gerhana lah...

aku xjoin sbb tgolong dlm golongan yg dpt MC...so sngt2 terkilan lah...ade jg yg aku dgr merungut...'lahhh...bru je solat jumaat td...penat rrr.' ceh...nk wat solat gerhana setahun xtentu bape kali tu pun penat ker? kalo adik aku nieh dh lama kena sekeh hidup2...lantak dia lah....

tp satu jer...mmg gua tabik r dgn boss gua...mcm nie lah leader...tunjuk cth yg baik2 aje...bru staff2 respect lu...hehehe





bila terlindung awan jer...korg akan nmpk lg jelas...mcm dlm pic tu...utk pengetahuan, utara semenanjung malaysia terutama kt perlis mmg nmpk real...xpyh guna teleskop @ cermin mata hitam @ kodak...boleh tgk ngan mta kasar korg..

PERASAAN AKU?
sumpah aku ckp spnjg hidup aku, aku xpernah tgk live mcm tu keculi kt buku teks sains darjah 6, TV dan internet....so jakun lah ape lg...dah..SUBHANALLAH...maha suci engkau yg menciptakan seluruh isi alam...sesungguhnya aku tidak mampu melakukan semua ini...tetibe rase nie diri nie terlalu kerdil berbanding matahari tu...sungguh takjub melihatnya...cantik dan hurm, ntah la xthu nk discribe cm ne lg dah...

~sekian~

2 ulasan:

SuRayA^i. berkata...

tgk gk td tp ble ambik gmba x nmpk jelas plk grhana tu..terang sgt matahari td..huhu

zaza berkata...

aah suraya....i pun ade gk amik gambo...tp xnmpk langsung...sungguh sedih...

bru nak nunjuk2 kt adik beradik...

bangga konon dpt tgk gerhana...ahakss

nuffy

Pengikut