Ahad, 10 Januari 2010

Giliran Kami..

salam sejahtera...skg nie waktu di Perlis Indera Kayangan menunjukkan angka 7:17pm..dh dkt nk masuk maghrib pun...rumah aku lps dr asar td dh mula ramai yg dtg, org pertama smpai umah aku mesti lah tok wan, tok ngan nyang..kemudian disusuli ngan paklong, maklong, abag hafiz, zarif n kak tie...kemudian maklang, paklang ngan zhahirah...lastly pakcik, makcik n aisyah...

ade ape ye??actually nie mcm gathering fmly sbelah mak aku...every week kitorg akan buat, tp secara bergilir2 lah...selalunya minggu pertama umah paklong, minggu kedua umah aku, minggu ketiga umah maklang n last umah pakcik...salah satu cara nk eratkan silaturrahim...

so kena lak this weel turn umah aku..so antara menu ari nie, nasi ayam, laksa, cheesy macaroni n satay...pencuci mulut ade vanilla muffin, rojak, betik n pisang...air lak sirap, bandung n coffee...itu je yg sempat buat...tp aku tlg ckt2 jer, sbb chef dh ramai kt dapo tu...aku lebih kpd kemas2 umah...walaupun xbape meriah sbb adik2 n abg2 aku xde, majlis dijalankan juga...

sedara2 aku semua ckp..'za, skg nie jg mak ayah la pulak kan?' aah..mcm tu la lagaknyer...dh jd adat kite kan, org tua dihormati. yg muda disayangi...mcm mane pn one day, kite akan lalui jg saat2 mcm nie..kalo dh mati dlm kubur nnt lg lah, sorg2 jer....lg seram kan?

k lah...lps solat maghrib bjemaah mula la sesi melahap...nnt aku update kalo sempt...

2 ulasan:

ASaDa RyutaRo berkata...

wo0o.. best!

zaza berkata...

a'ah best sngt...gathering fmly mesti la best...

nuffy

Pengikut