Ahad, 14 Februari 2010

Berfikir Sejenak...

~ salam....~

bnyk benda la nk pk skg ni...dr sekecik2 benda, smpai sebesar2 hal...keta lak bru lps xcdent ngan mat moto mane ntah, ngan helmet xpakai..cari mati gknyer..calar-balar keta aku dr depan smpai belakang bergeser ngan moto dia punya hal...

lps tu kalo dh nk wat tu mahu lebih seribu kot...duet lg...dgn nk g kelantan bulan depan, dgn operation lg...sakit kepala oiiii...psl xcdent tu kalo nk ikut benda leh settle cpt, tp tu lah mat ganja ade duet ke nk byr keta aku? lupekan je laaa...



****




skg nie lak kitorg adik beradik berpakat nk suh ayah rehat kt umah je...umo dh nk masuk 70 dah, masih lg ngan business dia...dh bnyk kali ckp hal nie, tp ayah ckp dia kuat lg..mmg la kalo nk ikut tu ayah sehat2 aje, xde darah tinggi, kecing manis atau sakit jantung...

tp kami sbg anak2 dia nk jg tgk dia berehat...pasal adik2 yg bersekolah tu ayah xpyh la risau, anak ayah 5 org dh kje..kitorg pun dh tong tong nk sara diorg bertiga smpai hbs belajar...

yg paling terasa dlm hal nie along lah...tp ayah tu degil, biase la org tua2...bkn leh duk diam, ade je keje nk dbuatnye...hurm..




****


skg ni plak berfikir sbg seorg kakak...tangungjawab kt bawah aku ade lg 3 org..adila, amar n amir...adila tu insya allah next year smbung blajar kt Ireland, buat medic..Amar lak tgh tunggu result SPM dia kuar...tp dia ckp xnk belajar dh nk smbung business ayah..Amir ni yg membimbangkan, anak bongsu nie ragam dia len mcm ckt...malas dia ya allah susah nk ckp...

Adila ngan Amar next year mesti bnyk duet nk pakai...tp rasenye tu xde masalah sngt sbb masing2 ade biasiswa, cuma utk pbelanjaan harian Adila kt Ireland nnt je..ayah xizinkan dia buat part time job kt Ireland nnt..suh focus ngan study aje...

bila dh besar nie, baru merasa susah payah cm ne parents kite dlu besarkan kami...nak pulak kitorg 8 beradik..mcm2 ragam,..dr kecik smpai beso, smpai dh kawen n beranak pinak, tetap je ade masalah...teringin sngt nk berjasa ngan ayah mak sblm diorg xde nnt..

seingt aku selama aku dh bkerja nie aku cuma bleh kasi belanja Adila kt matriks aje..lps tu beli brg dapo, itu pun kdg2 je sbb aku busy...selebihnye mak ngan ayah la..n then pasal bil2 tu ayah dh ckp xpyh, sbb dia nk selesaikan sendiri...alhamdulillah la umah yg kami duduk skg nie umah sendiri, xde la byr sewa bulan2...

ntah la kan, kdg2 terfikir gk, mak ayah leh puaskan kehendak anak2 yg 8 orang ni..tp antara kami 8 org ni ade tak yg boleh puaskan kehendak mak ayah??? itu je yg aku pk skg, xnk bile terlambat nnt bru nk terfikir semua nie...xnk menyesal dikemudian hari...

skg ni bile aku bgun pagi je mesti aku cari ayah dlu, ayah gi mana..wat ape, ngan sape..maybe sbb aku takut kehilangan dia agaknye..sbb antara mak ngan ayah aku...ayah aku lebih sensitif ngan hal ank2 die..tp bkn kata mak xmemahami, tp mak aku ni tegas ckt..biase laa, ckgu lah katakan...



****


ape yg aku leh wat skg cume doakan kesejahteraan diorg setiap kali lps solat...cube utk xmelawan ckp diorg...cube utk memahami diorg...cube berubah kpd yg lebih baik...pd aku skg ni keluarga no:1...dh xde yg lbh pntg dr semua tu...

walaupun soal kawen dh bnyk kali kuar dr mulut diorg, tp mgkin aku blom cukup bsedia utk kearah tu..lgpun muda lg kot dr nk pk benda2 tu semua..biarlah aku berpuas-puas ngan fmly aku kt cni dlu..diorg xpnh kecewakan aku...tp kalo kekasih??? jgn hrp laaa...



p/s : luahan perasaan... (-_-'')



1 ulasan:

Zuewairy berkata...

sweet.. apa2 pun family first ok:)

p/s: kat beseri;) area sekolah beseri..

nuffy

Pengikut