Isnin, 3 Mei 2010

Malaysia kurang doktor profesional



ok ni ade cite ckt heh..
tp jgn ckp sape2 k..
baca jer taw...

alkisah 6 tahun lps aku mmg skit kronik la jugak... smpai satu tahap aku tido mlm tibe2 terjaga sbb kaki aku bdenyut2, mcm something ade kt dlm tu... so scary la kalo nk imagine balik sbb benda dh lepaskan... doktor2 semua pening kepala, dr aku form 1 smpai la hbs SPM aku ulang alik hospital... siap buat MRI, CT SCAN, ULTRASOUND, X-RAY...

tp doktor2 kt hospital PERLIS ni kurang ilmu smpai satu tahap diorg bleh ckp yg aku xde sakit ape2!!! tibe2 jer geram bila terimbau balik...  nk dpendekkan cerita semua tu berakhir juga... aku pk jln lain, n then kitorg try g hospital USM... dlm masa satu hari aku kt HUSM, semua doktor bleh kesan yg aku ade ketumbuhan... see?? betapa bodoh n xcukup ilmunye doktor2 orthopedik kt perlis... sorry to say laaa... skg susah nk dpt doktor yg btul2 profesional dlm bidang yg diorg ceburi sendiri...

aku xkisah sbnarnya tp bila dikenangkan kembali, mmg xspatutnya benda ni blaku sepanjang 5 tahun aku brulang alik dr rumah ke hospital n dengan senang2 diorg bleh buat statement yg aku xde sakit ape2... itu yg pertama... yg keduanya, waktu aku refer HUSM aku bwk segala rekod n x-ray dr hospital Kangar sendiri utk dirujuk ke HUSM, dlm masa xsmpai 1 minit doktor kt sane ckp.. 'mcm mana doktor ortho kt perlis xnampak ni ketumbuhan??' smbil menunjuk ke arah x-ray aku...

kalo korg dtempat aku.. ape perasaan korg??
every night bertarung sakit, tidur xcukup, kena ponteng sekolah sbb ade appoinment.. dh tu ulang alik hospital naik kereta, kereta mkn rumput daun ke?? kena isi minyak rite?? so kalo nk kira balik bnyk benda yg aku mbazir dlm masa 5 tahun tu.... hummmmm... tarik nafas kejap...

cuba bayangkan kalo kes ni jadi pd baby atau pun org tua yg antibodi diorg dah lemah... ape mcm?? kita yg muda2 lagi ni mgkin bleh bertahan.. tp cuba pk perasaan pakcik2 n makcik2 yg dlm situasi aku.. korg suke tgk mak bpk korg sakit tiap2 hari tanpa ade sebarang tindakan... nama penyakit tu sendiri korg xthu... logik x?

aku xckp semua doktor mcm tu... tp KEBANYAKAN...
jgn bg sbb bkerja di hospital kerajaan yg bertempt di negeri yg paling kecil dlm malaysia korg xbleh bg perkhidmatan yg bagus... xkesian ke pd golongan yg bpendapatan rendah, susah2 diorg cari duit utk bayar ubat itu ini, tp doktor tu sendiri xusaha lebih keras... xkan la semua org nk kena pergi hospital swasta bru nk thu penyakit sbenar... utk golongan yg mampu xkisah la kan...

ye aku faham... bidang perubatan ni bukan bidang yg calang2 org bleh masuk... tp diorg tetap kena thu tanggungjawab diorg.. benda mudah aje, terangkan pd pesakit hal sebenar.. xpyh nk selindung ape2... ni tak bila pesakit tnye ape2 diorg jwb mcm nak tak nk jer, mgkin pd diorg kalo diorg terang pun kita sebagai pesakit xfaham... itu blakang cite, yg pntg pesakit tu kena thu sejarah penyakit dia dgn jelas supaya senang kalo dia nk refer mana2 hospital... n salah menyalah tu xkan berlaku...

aku ckp melalui pengalaman yg bnyk bawa pengajaran pd aku..
bukan aku suka suki nk tunding jari pd mana2 pihak..
sbg komuniti masyarakat spatutnya sama2 amik berat..
bukan aku buat keje aku, kau buat kje engkau...
kalo mcm tu baik xpyh wujudkan hospital...

kalo ade mane2 pihak nak terasa dgn entry aku ni, aku mintk maaf sngt2... aku manusia, yg ada hati n perasaan... bygkan la benda ni terjadi pd korg sendiri...


diakhirnya, aku dpt tahu yg aku ade ketumbuhan yg bernama 'humangoema' yg pada mulanya hanya kecik.. 3mm diameter.. tp dsebabkan lambt buang, ketumbuhan tu dh menjalar dr tumit kaki smpai ke lutut!!
setiap kali aku tgk parut kt kaki ni rase mcm nk menitik je air mata...
kalau la aku tukar hospital cepat benda ni xkan blaku..

so korg bleh la amik pengajaran dlm cite aku ni..
nasib kita semua xsama tp xsalah utk kita berhati2 dkemudian hari..
amik sbgai iktibar,
aku xnk lg lps ni ade yg senasib dgn aku,
cukup la aku tanggung semua ni sorg diri...







p/s : aku xsangka aku bleh buat entry mcm ni... huhu

11 ulasan:

perondajaketbiru74 berkata...

hmmm sedih bc citer u ni...actually memang gua akui kita kurang doctor pro ni salah satu sebab ramai doc kita lagi suka kerja kat luar negara....lepas tu yang ada kat dalam negara selalu join private sector....

perondajaketbiru74 berkata...

mmg sedih dengar citer u ni...tapi memang betul kita kurang sangat doc yang pro ni salah satu sebab drg lagi suka keje kt oversea than keje kat private sector sebab lagi masyuk....

zaza berkata...

perondajaketbiru74 : yup.. mmg sngt2 kekurangan doktor yg pro kt malaysia nie... urmm

aisyah ^^ berkata...

mungkin doc tu malas kot..tapi sngat tak patut kot,5tahun ulang alik, still xboley intepret ct scan, mri? haih..malu saye sbg bakal doktor..haih~

hm..anyway, smoga zaza cpt sihat! :)

p.s:saman doc tu!

farysa berkata...

huhu
betol3
dktor skrg trok
kwn farysa skrg ni pn usus berdarah tp tah la
dktor dh xleh wt pape
skit2 kje nk operate je
kang hncur bdn bdk tu
=

zaza berkata...

aisyah : xpe lah... nk saman pun semuanya skg ni dh settle alhamdulillah... semua ni atas bantuan doc2 kt HUSM tu.. kalo tak, ntah la ape jd pd zaza now...

zaza berkata...

farysa : tu lah farysa, doc skg ni cuma pk nk jadikan tubuh badan pesakit ni mcm bahan uji kaji jer..

dh xpk kesan utk masa depan...
smoga ur fwen tabah hadapi semua ni..

Fatin Liyana berkata...

hello :)

i was touched..n sorry for what u hv been tru for all this while. mgkn dctr tu xpernah dpt case mcm u kot, thats y die tak tau. after all, lepas dh jadi dctr pon they all still learning kn. So yeahh. ade yg pndai ade yg tidak depends on how frequent they got to meet the patients.

tp agak pelik jugalah tak dpt detect tumor from CT scan. hrp2 when i turn out to be a dctr one day, i wont make such mistake :) take care!

zaza berkata...

fatin liyana : thanks sis.. i cite ni pun bkn nk tunding jari pd mana2 pihak cuma nk bkongsi... baik utk org awam diluar sane dan bakal2 doc sendiri...

ni negara kita,
tmpt tumpahnya darah kita, kalo dtempt sendiri tjadi case2 mcm ni jgn slahkan masyarakat kalo one day dh xde spe teringin jejak kaki kt hospital lg...

tp ape2 pun kita semua manusia yg mmg Allah dh state yg kite ni ade kelebihan dan kekurangan.. so pk lah.. =)

Ct SoLeHa berkata...

salam..sol sabagai bakal doktor berharap pekara ni xterjadi mase hadapan..
sol pun dulu ade masalah sakit kaki..sampai Xray suma ok..tp rasenye mase 2 ade masalah saraf..tp pastu elok..

sebagai pelajar USM kelantan..HUSM..so,rase berbangga sbb kak ambik tindakan g HUSM..sbb HUSM adalah pusat untuk orthopedic..pakar2 tulang peringkat kebangsaan..ade doktor Faisham yg mmg tere bab2 ketumbahan tulang ni..
rasenye penyakit kak tue hemangioma kan..

saya pun sll jumpe patient seluruh malaysia datang HUSM untuk rawatan sakit tulang..yg sakit xtau punca..kalo wad laen patient kelantan je..tp wad ortho ni satu malaysia jumpe..

insyaallah kami yg bakal2 doktor sntiasa prepare untuk berkhidmat ngan lebih baik tanpa ade kesilapan kepada pesakit..moto: DO NO HARM..
kalo ade kes cam kak..saya yg junior pun akan refer kol pakar kat HUSM..sbb kenal doc HUSM..bile2 mase dorang cool beri pendapat walaupun kami dah keje

zaza berkata...

soleha : well, doc wan faisyam is my second father... every time pegi sane he'll smile always.. xkira la busy atau penat mcm mana pun..

btol lah, time za kat ward dulu jumpe mcm2 pesakit dr mcm2 negeri... sngt la happy dpt treatment kat sane ;)

nuffy

Pengikut