Isnin, 3 Mei 2010

Suke Buat Kje Last Minit, Kenapa???

ni cite aku tgh hari td... tgh sedap2 tidur kedengaran sperti bom nk meledak dlm umah.. mcm biasa, slagi xde kaitan ngan aku, aku akn tido dgn aman... so, smbung kembali tidur dgn tekup telinga dgn bantal... tibe2 keadaan kembali senyap dan sepi.. dh xde lg suara2 nyaring yg mengejutkan aku dr tido td.. aku pelik, pelik smpaikan nk smbung tdo balik terus terbantut... mata ni mbutang besar.. ish, ade ke ayat mbutang tu dlm frasa bahasa melayu??? erkk...



dsebabkan perasaan ingin thu tu mbuak2.. aku bgun dr katil, terus buka pintu bilik... tgk adik aku Amar tgh gelabah bersiap2, Adila plak kehulu-kehilir dgn hp dia tu... lps tu aku keluar dr bilik terus g toilet... mls nk ckp ape2, masing2 muka ketat jer...

tiba-tiba...


Adila : Kak, opis along kat MRSM tu kan??

Za : kepala hotak kau.. opis along nun kt tambun tulang nuuuu.. kolej matrikulasi arau..

Amar : biar betik kak???

Za : sejak bila aku reti nk tipu korg nieh?? yg korg gelabah ni ape psl??

Adila : ko tnye la amar tu.. hari ni baru nk sebok2 pasal ic ngan sijil xhantar kat KUIS lagi..

Amar : Arghhh!! xpyh ckp bnyk la.. kau ikut aku skali tunjuk jalan..

Za : Pe kejadahnye aku nk kena ikut dh la xmandi lg nieh..

Amar : Xpe, sempt lg ni.. aku nk g skolah dlu, amik kereta kat mak.. nnt aku patah balik rumah semua dh siap..

Za : suka suki kau jer nk suh aku ikut...

Adila : Ntah... dh susah bru nak ingt kite ni...

Amar : Tolong la jgn ckp bnyk wahai kakak2 ku... cpt siap, aku dlm kesusahan ni..



ni la kisah nye bila suka buat kerja last minit...  sblm ni ko bagun subuh lelap balik, dh xingt ape... skg dh nk terberak bru nak ingt ngan akak ko ni..  npe ek lelaki suke buat kje last minit...  nk je aku ketuk kepala dia deras2...  kitorg nk g opis along sbb nk amik tanda tangan dia utk sahkan sijil2 Amar nk masuk KUIS tu... pd hal tiap2 hari nmpk batang hidung along kt umah.. xde plak nk bg thu...



xpe lah.. dsebabkan KESIAN...  aku ikut jugak.. bawak adila skali... sbb nnt dh smpai opis along, amar tu bukannye reti nk cari mane satu bilik pengarah pengajian sepanjang hayat...  mulut tu berat btol nak bertanya... aku ni tinggl dlm kereta la... nk kuar ikut skali mcm mana, kalo masih gune tongkat sakti nie...


Bila dh smpai opis along, siap semua, fax skali kt KUIS ape lagi balik la... nk merewang xde mknanya sbb nnt mak aku nk blk skolah dgn ape.. kitorg pakai kreta dia.. time tu dh pukul 3.45... pkul 4 mak aku dh hbs kelas.. ade 15 minit lagi, dgn minyak pun habis... kena la g petronas dlu... dh isi minyak ingt nk pecut.. tetiba ade plak anak kancil depan kitorg bawak kereta mcm kura2... tension2..





kalo setakat 1km jer nk bwk slow gua bleh sabar lagi... ni 5km ikut punggung dia jer... nk potong pun takut sbb jln berselekoh... lps tu kt kereta tu ade tanda 'Baby In The Car'.... lorh patut la slow giler... bapak budak tgh bawak baby blk umah... tp yg aku geramnye bila time kitorg potong, haram baby pun xde dlm kreta tu!!


geram la...
kitorg nk kena cpt..
dah thu nk bwk slow ketepi la ckt.. ini tak, bawak kancil mcm bwk honda civic... duk tgh2.. hadddooiii.. mahu xhangin satu bdan... dgn mak aku call tnye ade kat mane, dia dh nk balik...


dh smpai umah aku tarik muka 44... masuk bilik, kunci!!!
geram btol ngan org yg suke buat keje last minit..
ape dpt???
menyusahkan org ramai...
dh bpe org dia susahkan...
lps ni jgn hrp lg la aku nk nolong ye...

3 ulasan:

Alynn Notnot berkata...

byk betul dugaan!

Epul Azimi berkata...

salam...:)
mmg kurang suke gak ngan org yg bwat keje last minit lebih2 lagi sampai menyusahkan kita..:)

zaza berkata...

Epul : wsalam ;) thu xpe... sy paling geram ngan manusia mcm nie lah..huh



Alynn : tahu xpe alynn.. huhu.. sngt sakit hati... woooo

nuffy

Pengikut