Isnin, 5 Julai 2010

Kahwin??? Ooo Tidak...

kalo bf korg ajak bincang pasal kawen, ape korang rase??? happy ke?? sedih ke?? kecewa ke?? atau apa??


straight to the point la ea, aku xreti nk berkias-kias bagai... seriously, aku rasa marah dan takut... sila lempang muka aku deras-deras okey!! why?? mgkin aku rasa aku masih muda utk fikirkan benda-benda 'dewasa' ni... (muda konon, umo dah 20++)


aku xnmpk 'kebahagiaan' dlm rumah tangga,.. xbermakna aku xde nafsu utk berkahwin.. sape xnak kawen der, buat pelamin ala-ala singgah sane istana, baju lak glamour kalah time Dato' Siti bersanding, kek bertingkat-tingkat... bjalan lak bkepit dgn lelaki pojaan hati... dh time tu da xde yg nk larang korg bkepit bagai nak gile, so bkepit je laaa...


tp..


aku btul2 xnk fikir benda tu... sumpah!!


aku takut time bcinta je semuanyeee manis... gentut pun bau wangi.. eh eh, bf aku kentut tetap bau ______ okeyyy.. sape yg bau wangi tu mmg ade mslh mental wa ckp lu... bila dh kawen, perangai btukar jadi zombi... marah ikut suke hati, keluar pkataan-pkataan yg xenak didgr, senang-senang nak naik tangan, komplen itu ini xhabis2... arghhhh!!! aku tlalu fikir benda xelok ke??


nak pulak skg ni buka je internet artis itu bercerai, artis ni main kayu tiga empat lima enam... artis ni rampas laki org, OPSSS!!! haaa... mcm mane tu??? sape nk jawab,,, spatutnye diorg kena la jd role model pd kita-kita ni semua... nmpk sngt yg duit xdpt nk bg 'kebahagiaan'...


aku dh 2x naik turun court utk selesaikan kes cerai... kes cerai sape, xpyh ckp la... tp mereka adalah org2 yg terdekat dlm hidup aku... kali pertama, kes si isteri mintak cerai sbb suami malas nk bekerja then xbg nafkah utk anak... kali kedua, kes yg lebih kurang sama jgk... tp si suami xpernah lupakan tanggungjawab, xpernah timbulkan masalah.. tp si isteri pulak, saje-saje nk mintak cerai atas desakan keluarga dan kerelaan hati... ade ke mcm tu??






yg menambahkan bengang aku tu, kedua-dua kes cerai tu dh ade sorg anak.. kes cerai yg pertama tu, time diorg bercerai anak bru masuk umo setahun.. yg kes kedua, anak baru je 8 bulan... eh kalo korg nk divorce ke nk ape ker lantak la, tp knape stelah ade anak??? kenapa tak sblm korg dpt anak??!! xkesian ke anak-anak jd mangsa keadaan... WTF lah!! see... aku mmg serius kalo bab2 kawen cerai ni.. cpt sngt naik angin...


so sorry la kpd bf aku... bkn tak sayang, tp ntah laa.. xde sape yg akan faham dgn jiwa aku... pd aku, perkahwinan ni xde jaminan utk aku hidup bahagia... nmpk statement aku mcm cilake je kan.. tp tu la yg aku rasakan skrg ni.. kalo ade seseorg yg bleh ubah persepsi aku ni, mmg aku tabik hormat melutut la... xtipu punyee...



'habis tu yg ko couple ape hal???'




haaa... ni soalan baik punyee..
xde makhluk pun atas dunia ni yg tak nak disayangi dan dicintai... ceewaaaahhh!! kucing pun suke kalo kite syg kt dia, nnt tiap2 hari dia gesel kt kaki baik punyee kan... mcm tu gk la ngan aku, aku pun nk jugak la rase dicintai tu semua... tp bila masuk bab kawen, automatic aku jadi takut.. faham tak takut?? ala takut laaaa.. takut.. T.A.K.U.T!! phm?? haaaa paham pun..  =.="


mgkin takut pd diri sendiri, takut xdpt bg komitmen lps bergelar isteri nnt... takut ape yg aku buat nnt suami aku condem xhabis.. yelah, aku ni bkn pmpuan sejati sngt, brutal je lebih... hal2 keje umah ni lulus, cuma bab2 masak je kurang... aishh...


setiap kali bincang hal ni jgk la aku bergadoh ngan bf.. bkn la bgadoh cuma dingin... xmesra sngt mcm biasa.. bkn aku xsyg ke hape, pd aku kalo boleh nk sngt lah hubungan kami ni smpai ke jinjang pelamin.. bukan stakat tu jer, kalo boleh nk sama-sama hembus nafas terakhir... haaaa kan dah jiwang... huhu.. tp tu lah, masalahnye diri aku la pulak!!





im sorry sayang =(





nota tangan :
kalo lah doremon ade alat yg menjamin kebahagiaan rumah tangga, dh lama aku mintak... huhu.. tak pun alat yg boleh meyakinkan diri aku pun dh cukup kot...

21 ulasan:

Arra JaSmY berkata...

Hye sis..:)

hurm..there some of good points there.tapi kadang2 kita harus cuba mmberi peluang pada dri kita kan.kalu encik Bf dah mula brrcakap soal kawen mean die btul2 serius ngan u.try to be postif ya.tak pe boleh blajar jadi positif,u've the experience with the court so y not u take it as a lesson for u to applied bila da kawen nnty.means do n dont..i pown penah ade experience about kawen cerai nih.family experience n tak dinafikan feeling yng u rase tu same goes to my mind bila fikir bab2 kawen neh..its okai girl.learn to b positif ya.*sorry macam tlebih komen lak*huhu..

aTik_ceKak berkata...

berdoa pada Allah itukn lebih baek...insya'allah kalo dh tkdir xkemane kak oi....

pawaka19 berkata...

mmg tak best kawin ngan artis..ego diorang terlalu tinggi

zaza berkata...

arra jasmy : thanks dear.. tlebih komen itu digalakkan dlm blog i... hehe...

well, itu jugak la yg my parents always said.. xsalah utk mcuba jd positive.. mgkin i tlalu amik kesah ttg life org lain smpai terbawa-bawa dlm life sendiri...

kdg2 i pun pelik, sejak bila perasaan takut ni wujud... adakah semua pmpuan dlm dunia ni rasekan benda yg sama.. atau i sorg je yg mcm ni... tp i xleh selfish, mgkin masa dh smpai, so i kena go on jgk one day... huhu

zaza berkata...

aTik : yelah dik oiii... tiap2 hari dh doa... tp takut tu masih jgk adew.. bkn mslh nk pilih pasangan tp mslh dgn diri sendiri...



pawaka19 : perhh... sape plak la yg berangan nk kawen dgn artis tu... mmg keje gile der.. hahaha

xazryx berkata...

kawin ni kene pikir betul2 .xleh wat main2 .lagi satu psl kes 2 tuh ,mmg x patut la .bodo pe bini dia .haish .

zaza berkata...

azry : yup.. btol tu,,, sbb pk btol2 la ni smpai pukul 4 pagi masih on9... pasal kes tu, mmg pmpuan tu dlm kategori bodo,. dia xsedar kot after divorce nnt saham dia akan jatuh menjunam...

sblm btindk kena fikir dgn bijak, supaya xnyesal.. hrp sngt one day dia akan menyesal dgn ape yg dia buat sekarang...

tembume berkata...

kalau dah sampai seru nak kawen, mestilah semangat nak kawen. hehe..
doa je la byk2 rumahtangge xkan runtuh..
depends on pasgn gak.
masing2 kene berusaha lah kan..
sapa nak umhtngge runth?
tol x?

tapi I dah sedia dah.
hahaha..
gatal kan???
gagaggagagaga!!

iQa berkata...

haha alah..kalo betul2 da ready pe slh nye..dr kuar x tentu hala..bek buat hubungan yg sah.kan.tp tu la.. kawen bkn pkara mudah....kang xpsl2 jd janda.aduh..cool ok.tepuk dada tanya selera je.haha

FyZa berkata...

erm nak khwin nie kena pk pnjng..klu rasa dah bersedia sepenuhnya dan bersedia utk tempuh suma masalah nti..khwin la..tp kita kena taw masalah x pernahnya x dak..akn sntsa da dlm hidup kita nie..smoga kamu taw apa yg kamu nk..;)

ardinihumaira berkata...

pelik betol orang anggap kawen benda remeh, kan.. kawen cepat ke lambat tak jadi hal sebenarnya. biar kawen lambat asal tahu jaga rumah tangga. jangan kawen cepat kalo belum bersedia. sedia ni kena macam2 hal. bukan pk nak enjoy kawen je.. banyak tanggungjawabnya kan dear.. huhu..


p/s: zaza kena tag ngan dni --- > http://dnicontestgiveaway.blogspot.com/2010/07/photogenic-contest-by-mia-farrows.html


hehe jum join dear

merahitujambu berkata...

mak oh mak..sy mahu kawin..kawin dgn siap..dgn si dia..sy mahu kawin cepat..doakan sy

an.afiqah berkata...

mana boleh ! kena kawen gak :D

dun wori sis .

doa byk2 same allah ha .

ladymiaka86 berkata...

salam ziarah..

hurmm..menarik entry ni.. tp kan.. bila dah kawen ni mmg la masa tu kita akan kenal husband kita 100%.. masa berchenta ni lain..kita tak kenal dia 100% w/pun kita kata kita kenal dia.. dah kawen nanti mungkin berubah sket.. sebabnya mungkin masing2 dah ade t/jwb & komitmen masing2 kan.. bila dah kawen kena la banyak tolak-ansur & sabar kalau nak kekalkan keharmonian rumahtangga.. boleh juga berchenta lps kawen.. baru best..haha
(erk~ pjg plak..hehe)

zaza berkata...

tembume : owh xlama lg i dpt mkn nasi miyak... dh ade bau-bau nye.. hehe...



iQa : smtimes benda yg org pk senang tu la susah pd kita... xsemua benda bleh buat keputusan dgn petik jadi or tepuk dada...

ianya sngt2 memerlukan masa, mmg nak kawinnye, tp mgkin iQa xdpt nak rase ape yg zaza rasa.. cube letak diri iQa dlm situasi zaza ni... hmmm.. ;)

farysa berkata...

cuba bg peluang ntk u n ur bf
i slumber badak je ckp ok kalau bf i dh ckup duit
hahaha
lgpun setiap mahligai akn tempuhi halangan
semuanya bergantung pd kita
kalau kita pndai hadapi
xd la cerai berai
tp yg pntg, kte kne ingt jdoh semua kt tgn Allah

pakcikLie berkata...

salam kenal..
Takut tu sementara jer...
kalau sumer cm u..makin bertambah la andartu nnt..

zaza berkata...

FyZa : zaza rase lah, zaza kena ikut nasihat org yg bru kawen ni.. smoga boleh ikut jejak nnt.. hehehe.. ye tak cik fyza?? hehe



dni : aah la kak dni... kawen cpt atau lmbt tu bkn mslh sbenanrnya.. buat ape kalo kawen cpt pun tp xpndai nk jg rumah tangga.. lps tu xbpanjangan.. hmmm...

yela, takdir tu takdir la jugak tp kita boleh ubah dgn sikap kita sendiri.. ntah la xreti nk komen bnyk2.. huhu..

zaza berkata...

merahitujambu : aminn smoga jodoh cpt smpai yer.. nnt jgn lupe jemput zaza k.. ;p



an.afiqah : hehe.. amboiii, dia plak yg beria sngt eh... hehe.. insya allah kalo btol2 masanya sudah tiba..



ladymiaka86 : yup.. i agreed!! lps kawen nnt lgi laa bnyk cabarannye.. kena bnyk bsabar , btolak ansur kalo nk rumah tangga bahagia...

zaza berkata...

farysa : ok.!! i on skrg!! i nk kawen... hahaha... alangkah bestnye hidup kalo semuanya simple kan dear... ini tak, so complicated!! huhu



pakcikLie : tu la pasal... aish... hmmm

DieyNa berkata...

Zaza.. jangan terlalu think negatif pada perkahwinan.. bukan semua perkahwinan berakhir dengan penceraian.. xde orang nak pun jadi mcm tu.. kena rujuk pada diri sendiri dulu.. terima pasangan seadanya n yakin pada dia.. barulah takde ruang untuk syaitan masukkan jarum hasutan. Yang paling penting, mohon dng Allah s.w.t kebahgiaan dngan pasangan k.. jadikan pengalaman saudara terdekat itu sebagai benteng keyakinan sendiri.. Pasti berjaya.. Salam ukhuwah..

think positive... :)))

nuffy

Pengikut