Selasa, 20 Julai 2010

Peristiwa 18 July 2010




ni entry ke-3 dlm hari ni.. sbenarnya, aku nk skip cerita ni tapi pk balik, aku rasa kena jugak buat entry ni utk diri aku sendiri.. supaya aku xlupa dgn tarikh ni.. 


pd yg bertanya aku jd saksi pd kes penceraian sape, jawapannya disini, beliau ade lah abg kandung aku.. aku masih ingt lagi 12 March 2006, saat diorg diijab kabulkan sbg suami isteri.. masa tu senyuman, ketawa, air muka bahagia ajer.. tk pernah terfikir yg suatu hari nnt jodoh diorg xpanjg.. 




ok... pagi tu aku bangun sblm subuh.. buat solat hajat, aku tahu masa dh suntuk utk tu semua.. mgkin doa aku Allah tak perkenan.. mgkin jugak dh takdir yg jodoh diorg xpnjg.. atas sbb ape penceraian ini biarlah hanya aku n fmly jer yg tahu... 


4 tahun usia perkahwinan blom cukup utk saling memahami.. malah, ade sesetengah tu yg ckp, smakin hari smakin xdpt nk fhm perangai pasangan kita.. sbb tu lah, aku xpernah percaya yg perkahwinan tu boleh bawak bahagia.. aku dh ulas pnjg lebar pasal benda ni.. korg bleh bace balik dkt SINI.


pagi tu sblm ke mahkamah syariah, anak bukit, alor star, kedah.. aku dan abg aku sempat lg pergi ke rumah bekas isteri dia.. dlm cubaan memujuk supaya kembali bersama.. namun, jawapannya hanya lah sama.. bekas kakak ipar aku tu nak jugak bercerai.. ok fine.. abg aku siap nangis2 lagi, dh jatuhkan ego dia, tp dia tetap jugak dgn keputusan.. 




pic ni di-snap pagi tu.. setiap kali aku terpandang wajah Indah, mesti aku sedih... 'maaf ea syg, mama tam xdpt tlg utk pertahankan rumah tangga ayah ngan mama Indah,.. mama tam dh cube seboleh mampu.. tp mama Indah tetap dgn keputusan dia.. maafkan mama tam.'


pagi tu beberapa kali jugak la aku menitiskan air mata.. kesedihan aku mgkin hanya separuh drpd kesedihan abg aku.. walaupun tsenyum.. tp dlm hati hnya allah je yg tahu..


9 pagi kami dh ade dlm dewan perbicaraan.. menunggu giliran.. bila giliran tu dh smpai, semakin menjadi-jadi aku menangis.. nasib baik la bwk spek hitam time tu... kalo tak kantoi.. hahaha.. aku smakin sebak bila aku dukung Indah.. setelah dibicarakan, abg aku melafazkan talak satu.. masa tu aku rasa sngt2 terkilan, bila terpandangkan Indah dlm pangkuan aku, lagi bertambah sedih..


Indah bru jer masuk 8bulan.. dia masih lagi kecik utk terima dugaan yg sbesar ini.. aku xsanggup nk tgk mcm mana dia membesar dgn keadaan mcm ni.. aku harapkan kerjasama dr kedua belah pihak.. walaupun korg dh divorce tp tanggungjawab pd anak tu jgn lah abaikan.. jgn biarkan Indah rasa hidup dia xcukup kasih sayang..


saat entry ni di-publish-kan aku mmg serius xde mood..
kdg2 aku terfikir, kenapa aku perlu bersedih dgn mslh org lain..
mgkin sbb utamanya adalah Indah,
kalo diorg xde anak lagi then nk divorce, itu punye suke korg lah..
tp bila diorg dh ade anak ni, aku rasa mcm diorg xadil..
xadil sbb ketepikan anak diorg dlm mbuat keputusan..


ntah la.. kalo ni takdirnya.. aku kena belajar menerima.. xsemua benda yg kita suke tu diakhirnya kita akan suke jugak.. dlm prjalanan mesti kita diuji.. hmmm


- tinggal kenangan -


10 ulasan:

ardinihumaira berkata...

tak pe zaza... redhakan sahajalah. mungkin, pintu hati dia belum terbuka. susah masalah rumahtangga ni... kadang2 terfikir macam mana pula masalah kita nanti. risau betul :'(


tabahkan hati ya...

Hamzah Ian berkata...

tak brani sebenarnye nak komen ni.. tp, harap zaza sabar k..

zaza berkata...

dni : tu lah akk.. kalo diorg sendiri xsygkan rumah tangga diorg.. kite ni xdpt nk buat ape2.. cuma mampu bg nasihat.. tp kalo dh rase diri tu bgus sngt, buat la keputusan sendiri yer..


Hamzah : thanks bro!! hehe.. ;p

[z@ck] berkata...

mungkin ada hikmah di sebalik semua yg terjadi..untuk jadikan kita beeter person in future..

emieysandra berkata...

cian kat Indah, bila pkirkan si kecil,2 yg rase sedih..semoga ade yg terbaik utk nya lepas ni..

~_^

QieFLy si Dolce berkata...

hurm...zaza aku sngt bersimpati apa yang terjadi kat abg kamu itu... :(


Entry terkini : Emo Face Contest

Danny Neza berkata...

salam zaza..xper dear..doa byk2 k..
yg pnting zaza tumpukan lbih prhatian pd indah..cian dia,sedangkan lidah lg tergigit..inikan plak suami isteri..
tp x smua rumahtangga tu x bleh brtahan lama dear..Alhamdulillah akk da pon masuk 8 thn..mmg ada gegar2 tp biasa la..slagi bleh slamatkan, kita slmatkan..apa yg pnting ingat ank2 n blajar brtolak ansur antara pasangan..hope zaza sabar byk2..ini smua ujian dr DIA tuk abg zaza..insyaAllah ada yg lbih baik mnanti dari NYA..InsyaAllah..amin..

zaza berkata...

z@zk : yess!! aku stuju... smoga benda ni boleh djdkan pengajaran & pedoman buat aku if one day aku dh punye keluarga..


emieysandra : tu lah.. aku skg pk pasal Indah aje.. yg mak apak dia, aku mls nk pk.. aku hrp ade hikmah dsebalik semua ni.. semoga Indah membesar mjd anak yg baik dan solehah...


Qiefly : thanks dude! aku amat menghargainyer.. huhu


Danny Neza : amin... smoga ade yg terbaik buat mereka slps ini.. zaza cuma hrpkan Indah boleh terima situasi ini bila dia besar nnt...

Arra JaSmY berkata...

Sabar ye sis..Itu semua ketentuan tuhan.Doakan yang terbaik utk kebahagiaan family n si kecil tu.kecian die.comel sgt..=p

zaza berkata...

arra jasmy : insya allah.. thanx dear ;)

nuffy

Pengikut