Khamis, 5 Ogos 2010

Budi Bahasa Budaya Kita



~...salam jumaat...~


eh korg2 yg laki hari ni pegi solat jumaat tak?? jgn xpegi pulak yer, wajib tu..




okeyh berbalik kpd tajuk lah.. hari jumaat ni xnak la kecoh2 dgn entry panas, so tibe-tibe rasa mcm pntg jgk nk kupas isu ni.. semestinya kita dh slalu dgr kan, mane2 pergi pun kalo bleh budi bahasa tu terap dlm diri masing2.. kerajaan pun dh buat kempen sane sini pasal isu ni, mgkin dh berhabis beribu-riban jgk la dlm nk mjayakan kempen tsebut..


tp sedarkah kita sejauh mane kata-kata tu meresap dlm kehidupan kita??


ok, pd aku lah, tak semestinya kena bcakap 'saya , awak' baru nmpk berbudi bahasa ye tak.. kalo nak guna kan 'guwa , lu' pun xde hal.. asalkan nada yg dgunakan xmenyakiti hati org lain... xsemestinya org yg bcakap 'guwa , lu' tak berbudi bahasa.. mybe itu cara dia, so slagi xtimbul isu kenapa nk remeh2kan benda mcm ni.. mesti mau ingt la diorg ni walaupun nmpk brutal tp dlm hati tetap ada taman derr!! hehe..




minggu lps punye crita lah, rumah aku tputus bekalan elektrik.. so aku call lah 1-5454, tenaga nasional punye talian utk buat aduan... dah la nk bckp dgn operator tu sikit punya lama aku tunggu, siap ade no turn lagi.. sabo je lah ea.. dh dpt bckp tp kerek la pulak... ingt aku ni saje2 ke nak call korg ni, baik aku call pakwe aku drpd nk call korg kalo layanan dh mcm smpah... aku xthu la ape masalah korg bkerja sbg operator tp tlg lah jgn sombong sngt.. ntah la, ckp pnjg2 pun xguna kalo korg sendiri xsedar... bkn stakat tenaga nasional jer, celcom dan ade lah beberapa company yg operator diorg kerek giler tmasuk company aku sendiri.. aku xckp tnpa bukti, semua ni aku yg lalui sendiri..



so fikir2 lah sendri.. tepuk dada tnya iman..
org akan buat baik pd kita kalo kita pun berbuat baik pd org..
life is simple.. what u give, u get back..
so kalo ko bagi najis, jgn hrp org len nak bagi permata..







8 ulasan:

Hamzah Ian berkata...

hehehe... budi bahasa budaya kitaaaaaaaaaaaaaaa~~~
(nyanyi gaye siti nurhaliza)

zaza berkata...

clap* clap*
waahhh pndainye si Hamzah ni nyanyi lagu siti yer.. hehe ;)

Mohd Fadil berkata...

sound je cik adik...aku dah biasa kena..pergi pejabat pos pun boleh kena...tapi aku sound je balik..org yang tak reti berbudi bahasa ni kena ajar sikit...:D

pearl apple berkata...

huhu...teruk betol ler...sabar ye cik zaza

zaza berkata...

Mohd Fadil : mmg pun, aku pun slalu jer sound balik.. tp yg jenis hati batu xdpt nk rasa pape tu yg aku geram.. dh sound pun bleh buat muka kerek smcm..


pearl apple : hmm.. tgh sabar la ni wahai cik kak... ;)

QieFLy si Dolce berkata...

hehehe klu aku mmg slumber je sound klu orang tu takde budi bahasa :p

aremierulez/Amirul berkata...

gua, lu tak semesti ye kurang ajar. kalau maki hamun baru kurang ajar :)

agaknya operator TNB memang macam tu kot. saya pun pernah mengalami nasib yg sama

zaza berkata...

QieFLy : sama lah, jgn hrp la aku nk ckp lemah lembut dgn diorg ni.. ape ingt keje operator tu dh tinggi sngt ker smpai nk sombong2 bagai.. huh!!


Amirul : yezza.. u're right!!
yeke... hish! xberbudi bahasa lah org2 TNB nieh..

nuffy

Pengikut